Nεφρίτης: Το μαγικό πετράδι - Ο αγγελιοφόρος του ουρανού

Nεφρίτης: Το μαγικό πετράδι

Από την αρχαιότητα ο νεφρίτης, αυτό το υπέροχο ορυκτό με το πανέμορφο ανοιχτοπράσινο χρώμα, κατείχε μια ξεχωριστή θέση στο μυστικισμό και τη μαγεία. Σύμβολο της ευγένειας, της τελειότητας και της σταθερότητας, χρησιμοποιήθηκε από πολλούς πολιτισμούς, και κυρίως από τους Κινέζους, ως φυλαχτό, αλλά και ως απαραίτητο συστατικό σε τελετουργικά. Σύμφωνα με τους αρχαίους Κινέζους, «Ο χρυσός μπορεί να εκτιμηθεί, αλλά ο νεφρίτης είναι ανεκτίμητος». Ενσωματώνει τις αρετές της σοφίας, της δικαιοσύνης, της μετριοφροσύνης και του θάρρους, ενώ παράλληλα θεωρείται και σύμβολο του γυναικείου ερωτισμού.

Προέλευση
Ο νεφρίτης είναι γνωστός στον άνθρωπο εδώ και περίπου 7 χιλιετίες. Στην προϊστορική εποχή τον εκτιμούσαν περισσότερο για την ανθεκτικότητά του, που τον έκανε ιδανικό για την κατασκευή όπλων και εργαλείων. Από το 3000 π.Χ., όμως, ο νεφρίτης χαρακτηρίστηκε από τους Κινέζους «βασιλικό πετράδι» και στη μακρά ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού τους απέκτησε μια ιδιαίτερη σημασία, σχετικά παρόμοια με αυτή που είχαν ο χρυσός και το διαμάντι στη Δύση.

Τιμωρία και ανταμοιβή 
Ο νεφρίτης του Χε είναι ο πιο φημισμένος στην Κίνα. Η ιστορία του ανάγεται στο 700 π.Χ., όταν ένας άντρας ονόματι Μπιάν Χε αποφάσισε να ερευνήσει μια βουνοκορφή, στην οποία οι φήμες έλεγαν ότι κατοικούσε ένας φοίνικας. Ο άντρας ήταν πεπεισμένος ότι ένας θησαυρός κρυβόταν στο βουνό, καθώς σύμφωνα με τους Κινέζους, «ο φοίνικας αναπαύεται μόνο σε λίθους νεφρίτη». Αφού ερεύνησε σχολαστικά το βουνό, ο Μπιάν Χε ανακάλυψε ένα τεράστιο κομμάτι ακατέργαστου νεφρίτη και το μετέφερε στην Επαρχία Τσου, όπου το πρόσφερε στον βασιλιά Λη. Όταν όμως ο βασιλιάς κάλεσε έναν τεχνίτη του νεφρίτη για να εκτιμήσει την αυθεντικότητα του λίθου, ο τεχνίτης δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πέτρα δεν είχε καμία απολύτως αξία. Τότε ο βασιλιάς διέταξε να κόψουν το αριστερό πόδι του Μπιάν Χε για να τον τιμωρήσει που προσπάθησε να τον εξαπατήσει.
Όταν αργότερα ανέβηκε στο θρόνο ο βασιλιάς Γου, ο Μπιάν Χε παρουσίασε ξανά τον θησαυρό του στο νέο μονάρχη, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο και αυτή τη φορά του στοίχισε το δεξί του πόδι. Όταν ήρθε η σειρά του βασιλιά Γουέν να ανέβει στο θρόνο, ο Μπιάν Χε έφερε τον νεφρίτη του στην πύλη του παλατιού και έμεινε εκεί επτά ημέρες και επτά νύκτες κλαίγοντας γοερά. Τότε ο βασιλιάς Γουέν έστειλε κάποιον να μάθει ποια ήταν η αιτία της τόσο μεγάλης δυστυχίας του Μπιάν, καθώς εκείνη την εποχή ο ακρωτηριασμός δεν θεωρούνταν βαριά τιμωρία. Ο Μπιάν απάντησε ότι δεν έκλαιγε επειδή είχε χάσει τα πόδια του, αλλά επειδή είχε απελπιστεί καθώς το πολύτιμο δώρο που είχε επιχειρήσει να προσφέρει στον βασιλιά του είχε θεωρηθεί μια απλή πέτρα κι επειδή ο ίδιος, ένας πιστός υπήκοος, είχε θεωρηθεί απατεώνας. Όταν το έμαθε αυτό ο βασιλιάς, διέταξε να σπάσουν την πέτρα και τότε αποκαλύφθηκε ο καθαρός, λαμπερός νεφρίτης που κρυβόταν στην καρδιά της. Ονομάστηκε «ο νεφρίτης Χε» προς τιμήν του αφοσιωμένου Μπιάν Χε και σε ανταμοιβή για τον πανέμορφο και πολύτιμο λίθο ο βασιλιάς παραχώρησε στον άντρα δεκαπέντε πόλεις της Επαρχίας Τσου.

Ο αγγελιοφόρος του ουρανού
Για περισσότερο από χίλια χρόνια μετά την εποχή του Μπιάν Χε ο νεφρίτης παρέμεινε σύμβολο ανώτερης δύναμης στην Κίνα, γι' αυτό και πολλοί αυτοκράτορες τον χρησιμοποιούσαν στα εμβλήματα και τις σφραγίδες τους. Μετά την ένωση των βασιλείων της Κίνας, ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας των Τσιν έβαλε να του φτιάξουν μια σφραγίδα από το νεφρίτη Χε στην οποία ζήτησε να χαράξουν ότι ο κάτοχός της ήταν «Αγγελιαφόρος του ουρανού, καθώς και της μακροζωίας και της αιώνιας ευημερίας», καθώς και άλλες λέξεις που δήλωναν την απόλυτη αυτοκρατορική δύναμη και εξουσία. Αλλά και οι δυναστείες που ακολούθησαν υιοθέτησαν την πεποίθηση ότι η σφραγίδα συμβόλιζε τη Θεία εντολή και, κατ’ επέκταση, όποιος την είχε στην κατοχή του θεωρούνταν απεσταλμένος του ουρανού. Η σφραγίδα αυτή πέρασε σε πολλά χέρια Κινέζων ηγεμόνων, ώσπου στο τέλος της τα ίχνη της χάθηκαν στο άγνωστο.

Οι μαγικές ιδιότητες του νεφρίτη
Οι σαμάνοι και οι μάγοι απέδιδαν στο νεφρίτη μαγικές δυνάμεις και τον χρησιμοποιούσαν σαν μέσο για να επικοινωνούν με τους θεούς.
Ένα από τα τελετουργικά που γίνονταν από έναν αυτοκράτορα τη στιγμή που ανέβαινε στην εξουσία ονομαζόταν «οι γλώσσες του δράκου». Σύμφωνα με αυτό το τελετουργικό, ο νέος μονάρχης ανέβαινε στην κορυφή ενός βουνού και πετούσε κάτω μακρόστενα κομμάτια νεφρίτη, χαραγμένα για να ενημερώσει τον θεό του βουνού για την άνοδό του στο θρόνο. Όταν ο αυτοκράτορας αρρώσταινε σοβαρά, ο σαμάνος του τον μετέφερε στο βουνό, χάραζε επάνω σε μακρόστενα κομμάτια νεφρίτη προσευχές και τα πετούσε για να αποκατασταθεί η υγεία του ηγεμόνα. Αυτό το τελετουργικό επιβεβαιώθηκε όταν στους πρόποδες του όρους Χουασάν ανακαλύφθηκαν δύο τέτοια κομμάτια από νεφρίτη που χρονολογούνται από την περίοδο των πολέμων μεταξύ των βασιλείων (475-221 π.Χ.). Προσευχές για την επάνοδο του βασιλιά των Τσιν στο θρόνο υπήρχαν χαραγμένες και στις δύο πλευρές.

Φυλαχτά από νεφρίτη
Πολλοί αρχαίοι λαοί πίστευαν ότι ο νεφρίτης προστατεύει από τα κακόβουλα πνεύματα και συνήθιζαν να φορούν γύρω από το λαιμό τους τετράγωνα πετράδια από νεφρίτη με σκαλισμένες προσευχές σαν φυλαχτά. Ο νεφρίτης είχε επίσης έντονη παρουσία στις επικήδειες τελετές, καθώς πίστευαν ότι προστατεύει τη σωρό από τη σήψη και οι πλούσιοι ενταφιάζονταν φορώντας ρούχα στολισμένα με νεφρίτη δεμένο με χρυσή κλωστή.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νεφρίτη
Στο παρελθόν, τα κοσμήματα από νεφρίτη συμβόλιζαν το αξίωμα και την οικονομική κατάσταση. Οι γυναίκες που προέρχονταν από αριστοκρατική γενιά φορούσαν κοσμήματα από νεφρίτη, τα οποία κουδούνιζαν μελωδικά με κάθε τους κίνηση. Όμως ο νεφρίτης ήταν κάτι περισσότερο από ένα πολύτιμο στολίδι, καθώς πίστευαν ότι δημιουργούσε μια σύνδεση με το άτομο που τον φορούσε: το πνεύμα του νεφρίτη ενωνόταν με το τσι του ατόμου και του χάριζε υγεία και μακροζωία. Επίσης, το φωτεινό χρώμα του νεφρίτη τόνιζε την απόχρωση του δέρματος κάνοντάς το να δείχνει υγιές. Στους άρρωστους, η μαγική πέτρα επίσπευδε την ανάρρωση. Οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούσαν επίσης τον νεφρίτη σύμβολο ηθικής και πίστευαν ότι ένας άνθρωπος με αρετές δεν αποχωρίζεται από πάνω του τον νεφρίτη του χωρίς σοβαρό λόγο.

Ο νεφρίτης στον αρχαίο κόσμο
Ο νεφρίτης ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος όχι μόνο στην αρχαία Κίνα, αλλά και σε άλλες περιοχές του παλαιού κόσμου, όπως στην αρχαία Ινδία και την προϊστορική και ιστορική Κορέα, όπου τον χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή κοσμημάτων, όπλων και αγαλματιδίων. Για τους λαούς της Μεσοαμερικής, όπως οι Ολμέκ και οι Μάγιας, ο νεφρίτης ήταν σύμβολο της ελίτ, καθώς θεωρούνταν σπάνιος στις περιοχές τους. Για τους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας ο νεφρίτης ήταν πολύτιμος θησαυρός και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα κερδοφόρο προϊόν στις τουριστικές αγορές τους, αν και ένα μεγάλο μέρος του εισάγεται πλέον από τη Βρετανική Κολούμπια.

Ο νεφρίτης σήμερα
Ο νεφρίτης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στην κατασκευή κοσμημάτων και διακοσμητικών για το σπίτι. Το χαρακτηριστικό χρώμα του είναι το απαλό, γαλήνιο πράσινο, αλλά μπορεί να είναι και πορτοκαλί ή λευκό. Γενικά η αξία του νεφρίτη εξαρτάται από το χρώμα, την ένταση του χρώματος, την καθαρότητα, την υφή και τη διαύγεια. Μόνο για τον πράσινο νεφρίτη, οι ειδικοί διακρίνουν επτά αποχρώσεις, από το έντονο πράσινο του αυτοκρατορικού νεφρίτη μέχρι το πράσινο του μήλου. Όσον αφορά την υφή, ο αληθινός νεφρίτης είναι ψυχρός και λείος στην αφή, δίνοντας την αίσθηση ότι αγγίζετε μια μπάρα σαπουνιού. 
Ένα κόσμημα από νεφρίτη θεωρείται εξαίρετο φυλαχτό από τις ασθένειες, ενώ ένα διακοσμητικό στο σπίτι φέρνει καλοτυχία στους ενοίκους, εξισορροπώντας παράλληλα τις ενέργειες για αρμονία και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την πνευματική εγρήγορση. Συνδυάστε λοιπόν το παραδοσιακό με το μοντέρνο και αποκτήστε ένα στολίδι από νεφρίτη για εσάς ή για το σπίτι σας. Να θυμάστε μόνο ότι επειδή η επιφάνεια του νεφρίτη είναι αρκετά ευαίσθητη στα γδαρσίματα, θα πρέπει να φυλάτε τα κοσμήματά σας ξεχωριστά από τα υπόλοιπα.

(Για προσωπικές και αξιόπιστες προτάσεις για το προσωπικό  συνδιασμό κρυστάλλων  που ταιριάζουν στο ζωδιο σου  κάλεσε τώρα στο 875 5000 031 από το σταθερό σου τηλέφωνο ή 9015001840 από κινητό και μίλα με τους ειδικούς,,)